panelarrow

7 aktier

Placera rätt

Dags för lokalbyte?

Det är knappast realistiskt att anta att ett företag fortsätter att ha samma kontorslokal år ut och år in i all evighet, åtminstone inte ett företag med potential för tillväxt. Medan det kan vara besvärligt att byta lokal kan det faktiskt hindra företaget att inte göra detta ibland.

När man påbörjar jakten på en ny lokal kommer man behöva ha ett antal punkter klara för sig själv. Detta kommer att hjälpa en att utforma en kravlista som en potentiell lokal behöver uppfylla. Några av dessa bör vara:

  • Storleken på lokalen
  • Antalet möjliga arbetsplatser
  • Närhet till andra företag eller transportlinjer
  • Utrymme för fikarum, konferensrum, förråd och liknande

kontorsbyte_426929500

Detta är de mest grundläggande och många företag har säkert andra specifika krav som måste uppfyllas. Tänk till exempel på vad den nuvarande lokalen har som även måste finnas i den nya och vad den exakta anledningen är till varför man söker nytt. Med detta klargjort gäller det att börja jakten. Det finns mycket hjälp att hitta på nätet, dels från fastighetsägares egna sajter men även oberoende sajter som samarbetar med andra för att bygga upp en större databas av lediga lokaler.

När man har bestämt att flytten ska ske gäller det att informera alla inblandade och förklara tydligt hur detta kommer att gå till väga steg för steg. Om bytet innebär skillnader i arbetssätt, som att gå från enskilda rum till ett öppet kontorslandskap gäller det att man gör noga uppföljning på detta och ser hur det fungerar den närmaste tiden. Har anställda svårt att acklimatisera sig kan det behövas tacklas.

Det är även bra att göra en ordentlig skyddsrond i den nya lokalen för att se som det finns några eventuella brister eller risker i den nya miljön. Även dessa måste hanteras innan man kan verkligen sätta igång med arbetsverksamheten igen.